pruh.punt.nl
Das Parfum
Ooit heeft een chemische fabriek bedacht dat chemicaliën pas verkocht worden als ze gekoppeld worden aan sex en succes. En het is ze gelukt hoor. Want  parfum, zo is het idee, maakt je aantrekkelijker. Maar parfum is niet goed voor je, zoals veel mensen geloven. Sterker nog, het is slecht.
 
 
Tijd voor wat feitjes

"In Canada, 15-20% of the population have some kind of breathing problem, such as asthma. Asthma, emphysema, bronchitis, and allergies can all be adversely affected by the chemicals found in scented products. Scents, perfumes, and fragrances are being found in an ever-widening variety of products, including personal care products, cosmetics, household cleaners, drugs, and even foods.

More than 80% of the chemical ingredients in these products have never been tested to see if they are poisonous to humans. Some have been tested only minimally. Out of these many chemicals, a few are considered hazardous waste by the U.S. Environmental Protection Agency (EPA)."
 
"The harmful contents of second hand smoke are now widely acknowledged for what they are: a danger to everyone's health... Air fresheners are meant to replace 'bad' smells with 'good' ones. The irony is that, like cigarette smoke, virtually all scented products are 'bad'. "
 
 
 
Dagelijkse ellende
 
Ik heb pas een paar vrouwen ontmoet die snappen dat parfum, want daar heb ik het over, schadelijk is voor mijn lichaam. Mijn ogen gaan ervan tranen, mijn huid gaat branden, mijn longen vernauwen zich en ik krijg er hoofdpijn van. En als ik om die reden mensen vraag of ze misschien volgende keer geen parfum willen dragen, dan zijn ze verbaasd. Ze zeggen dat hun luchtje niet zo sterk ruikt. Maar het gaat niet om ruiken, het gaat om de stofjes.
 
Als ik het de keer erna weer vraag zeggen ze dat ze echt maar een beetje op hebben. En de keer erna voelen ze zich in de hoek gezet omdat ik doe alsof ze stinken. Maar ik had al uitgelegd wat het bij mij precies teweeg brengt en gevraagd het niet te doen.
 
Of, als ik bij ze wegloop of, in het geval van mijn leerlingen, ze buiten mijn lokaal zet, voelen ze zich buitengesloten. Maar ik loop elke dag wel een keer of tien weg bij mensen vanwege hun parfum. Ik hou ergens anders pauze en kies het buitenste tafeltje in een restaurant.
 
Wat is er toch aan de hand ? Waarom kunnen mensen zo beledigd zijn om zoiets doms? Ik ben echt niet de enige die last heeft.
 
"The research branch of the National Academy of Sciences estimates that “15% of the populationexperiences hypersensitivity to chemicals.” Hypersensitivity is an over-reaction by the body to something in its surroundings. "

Waar komt toch die liefde voor parfum vandaan? Waarom is in deze tijd van biologisch vlees , zuinige auto’s en onbespoten groenten niemand nog na gaan denken over alle geurstoffen en andere chemische middelen die in parfum en make up zit?
 
 
Fragrance free zone

In sommige landen, zoals Canada is men zich al langer bewust van het leed dat parfum met zich meebrengt. Daar hebben ze fragrance free zones.

"Fragrance Free zones and buildings are areas where people are prohibited from wearing or using any product that contains a scent. The list of banned items includes cologne, aftershave, air fresheners, incense, and anything else designed to produce an odour, even if the odour the product produces is marketed as a 'good' one. Also banned are a wide range of products whose primary purpose is not to produce a scent but that are sold in scented versions. Examples of such items include: hair-spray, laundry and hand soap, hand lotions, fabric softener, shampoo and conditioners, make-up, cleaning products, and many, many more."
 
 
Meer informatie vind je o.a  op  scentaware.com

Reacties

darknessnieuws op 11-03-2010 22:17
Tja ze denken vaak dat het het luchtje is hé? Maar ja we weten het natuurlijk allang. 
 
Het kan natuurlijke selectie trouwens ook in de weg zitten hé? Mensen gaan niet meer naar bed met mensen die voorzien zijn van dezelfde lichaamsgeur als zijzelf....
Pruh op 11-03-2010 22:20
Ja weet ik.
Het gaat juist om een andere lichaamsgeur dan je zelf hebt, natuurlijke uitvinding om incest tegen te gaan.
darknessnieuws op 11-03-2010 22:26
Nee ze moeten juist iets overeenkomen, een lucht die ver af staat van de eigen lucht wordt als smerig ervaren....  Uit onderzoek is ook gebleken dat jongens (als we van hetero's uitgaan) vaak op vrouwen vallen die hun doen denken aan mama en meisjes vaak vallen op jongens die op papa lijken.....
darknessnieuws op 11-03-2010 22:38
Kortom, ik weet dus bij God niet meer achter welke mensen ik aan moet lopen want iedereen ruikt hetzelfde!!!!!!!
op 12-03-2010 12:25
Ik voel echt met je mee hoor! Hoewel ik het niet in die erge mate heb als jij, ben ook ik meerdere malen bij concerten, de film, etc. weggegaan omdat ik het gewoon niet kon harden. In de zomer is het helemaal erg, want hoe meer de mensen zweten, hoe meer deo, etc. ze gaan spuiten! Daar komt nog eens bij dat ik, doordat ik zelf parfumvrij door het leven ga, die luchtjes ook nog eens echt vind stinken (kokhalsneigingen soms van bijv. vanille of musk ofzo). En dan is het dus echt rennen geblazen! Op de bres voor een geurloze wereld!
Miriam op 12-03-2010 12:26
BTW, bovenstaande is opgepend door Miriam
darknessnieuws op 15-03-2010 20:19
Yo!!!!! Heb je dit al gelezen? Ambtenaren in Detroit mogen geen Parfums meer dragen....
marjolein op 21-03-2010 08:56
Dit is een groot probleem, en wordt alleen nog maar groter, gelukkig zijn er merken die er op in springen, NEUTRAL waspoeder en shampoo enz. ROC gezichtsverzorging, maar er zijn er toch nog te weinig. Mijn zus heeft het in grote mate. En inderdaad de mensen in je omgeving snappen je niet, weten ook niet precies wat het metje doet. Ik kan maar tegen bepaalde geurtjes, geef mij maar de geur van een zomerdag, waar er een regenbui is gevallen op pas gemaait gras, dat is heerlijk. En al die andere luchtjes kunnen me gestolen worden. Loop maar eens een Douglas of ICI binnen, al die luchtjes door elkaar, je zult er geen uren kunnen blijven staan, het personeel al helemaal niet lijkt me, die zullen wel veel last van hoofdpijn hebben. (hopelijk niet natuurlijk).
Er zal nog veel moeten veranderen op dit gebied.
Als je weet dat er iemand deze allergie heeft, hou er dan rekening mee, respect, that's all they ask of you ..... (als je dan vertrekt bij die persoon, waar je op visite was, kan je jezelf alsnog helemaal onder je parfum spuiten, helemaal te buiten gaan)
 
 
Pruh op 21-03-2010 18:23
Ja, maar die merken zijn vaak zo duur!Ik ben met een database van dure en goedkopere parfumvrije merken bezig.
 
De Douglas inlopen? Als ik er langs loop doe ik dat altijd aan de overkant van de straat met een sjaal voor mijn neus!
 
Heeft je zus ook last van astma en allergie of vooral van mist, rook en parfum?

Ja regen op een lentedag is het allerlekkerst :D

marjolein op 22-03-2010 08:13
Dat is inderdaad jammer, die prijzen, maar ik denk dat er steeds meer vraag naar is. nu nog een gat in de markt om in te springen maar ja... goed zo'n lijst!
 
Er zit inderdaad allergie bij ons in de familie, astma, eczeem heb ik zelf, walnoten allergie, sesamzaadjes, garnalen, de gekste dingen.
 
Mist is ook naar daar wordt je benauwd van, het heeft ook een naam geloof ik, 't is echt een ziekte, geurallergie. 't heet appart.
 
veel sterkte met al die "smellies" om je heen!
 
fijne dag
pruh op 22-03-2010 13:33
Ik heb een vraag aan je. Zou je me even willen mailen op info@pruh.nl?
 
 

pruh op 22-03-2010 14:12
You've got mail!
Monique op 28-04-2010 12:07
Lieve mensen,
 
Onlangs zijn wij de MCS hyve begonnen. (multiple chemical sensitivity) Ik hoop dat we zo veel mogelijk mensen bij elkaar kunnen krijgen en in Nederland het bewustzijn kunnen vergroten (binnen de politiek, media etc)
Wat in Canada kan kan hier ook! Als we tenminste in actie komen. We hebben jullie nodig!
 
vr gr Monique
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Categorieën

-----------------------------------------------------
Wie ben ik?
 
Oprichtster en Eigenaresse van Air magazine en Pruh.
Docente.


 
-------------------------------------------------------
 
Mijn bedrijf Air is een online lifestyle magazine.
 
 
 
-------------------------------------------------------
 
Mijn bedrijf Pruh draait om mijn allerliefste Pruh en haar vriendje Egel.
 
 
 
----------------------------------------------------

Wil je meer informatie over mijn werk of heb je een coole link, prachtig werk of een andere tip mail me dan op info@pruh.nl 
 
Wordt lid van de

  

 
 
 
----------------------------------------------------

Mijn liefste, mijn fotograaf, vormgever en inspirator vind je hier.
 

 

 
Bekijk ook deze sites eens:
 
 

 

 

 Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl